maandag 23 januari 2012

David ontdekt de wereld

Met een griepje onder mijn leden vliegen de boeken er doorheen. Deze (uit 1964!) leende ik van Bettie (die trouwens een heel leuk weblog bijhoudt: klik!), het was prachtig...
Het is eigenlijk een kinderboek voor grote kinderen, en daardoor leest het heerlijk weg.
Een korte omschrijving, inclusief fout in de laatste regel, van internet geplukt, hier: klik! vanwege bovengenoemde griep:

David heeft zo ongeveer zijn hele leven in een kamp gezeten. Waar blijft onduidelijk. Dan ontsnapt hij en komt met een boot in Italië terecht. Daar begint hij naar het noorden te lopen, richting Denemarken. Hij doet zijn best om niet door andere mensen gezien te worden, hij is bang dat hij gepakt zal worden en teruggebracht naar het kamp. Toch brengt hij af en toe tijd door met andere mensen, vrijwillig of gedwongen, maar altijd moet hij na een poos weer verder. David zelf is moeilijk te begrijpen. Hij heeft nooit iets anders gekend dan het kamp dus hij weet niets van het gewone leven. Daardoor kan hij zich verbazen over dingen die voor de meeste mensen doodgewoon zijn, zoals de schoonheid van een landschap, een mooi gedekte tafel, een zacht bed. Zijn onwetendheid is ook gevaarlijk, want dat vergroot de kans dat hij weer gepakt wordt. Het boek is al veertig jaar oud, maar door de tijdloos en niet alleen interessant voor kinderen.

    

1 opmerking: