woensdag 8 januari 2014

Verzetsmuseum junior

In de kerstvakantie brachten we fijn een bezoek aan onze favoriete stad, Amsterdam natuurlijk.
Onze oudste wilde graag naar het Verzetsmuseum junior, en omdat dit museum alleen geschikt is voor negenjarigen of ouder, fietsten onze jongste en echtgenoot door naar het Tropenmuseum.

Het Verzetsmuseum junior was… indrukwekkend, prachtig vorm gegeven, mooi, ontroerend, kortom: zeer de moeite waard. De opzet die ze hebben gekozen sprak ons enorm aan.


We konden rondkijken in en rond vier huizen die hoorden bij de vier personen waar het museum om draait. En zo ontdekten we bijvoorbeeld dat een onderduiker altijd voor het konijn van deze familie zorgde.


Hier een stukje van de website:

Eva, Jan, Nelly en Henk
In het Verzetsmuseum Junior staan vier ooggetuigen centraal: Eva, Jan, Nelly en Henk. Deze hoofdpersonen – nu 80 jaar en ouder – waren tijdens de oorlog rond de 9-14 jaar, dezelfde leeftijd als de doelgroep waar het Verzetsmuseum Junior zich op richt.

Vervolging, verzet, collaboratie, en dagelijks leven/aanpassing
Eva, Jan, Nelly en Henk zijn de centrale vertellers in de vier hoofdthema’s : vervolging, verzet, collaboratie, en dagelijks leven/aanpassing. Zij vertellen hun persoonlijke, waargebeurde verhalen aan de hand van originele objecten.
Hoe zag hun leven er tijdens de bezetting uit? Wat maakten ze mee? Wat waren de keuzes, problemen en dilemma’s die door onvrijheid, vervolging en schaarste op hen afkwamen?

Vooral Nelly, de dochter van een NSB-er, intrigeerde onze oudste enorm, en mij ook trouwens.
Aan het einde van de tentoonstelling komen Eva, Jan, Nelly en Henk aan het woord, inmiddels op leeftijd, natuurlijk. En dat maakte het compleet.

Ik zou zeggen: daarheen allemaal!

Alleen al voor deze prachtige stoeltjes, ik ging bijna kwijlen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten