dinsdag 31 maart 2015

Glas-in-lood-afscheidskoekjes-recept

Vandaag neemt een juf op de school van onze blondies na vele jaren afscheid. Een mooie gelegenheid om de keuken in te duiken en een bijdrage aan de high tea op school te leveren!

We maakten cakejes en glas-in-lood-koekjes.
De voorletter van de juf combineerden we met vogeltjes, omdat ze altijd veel aandacht besteedde aan de tuinvogeltelling.


Zo maak je glas-in-lood-koekjes; van extra stevig koekjesdeeg, dat niet uitvloeit in de oven:

Benodigdheden:

  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 400 gram gezeefde bloem (niet zelfrijzend)
  • 1 ei
  • eventueel wat (natuurlijk) vanille extract
  • snufje zout
Mix de boter en de suiker in ongeveer 5-7 minuten met de mixer tot het zacht en romig is. Je kunt het eventueel ook kneden met je handen. Mix het ei erdoor.
Nu kan de bloem toegevoegd worden bij het deeg. Mix het met een lage snelheid en voer het kort iets op. Schraap zonodig de zijkanten los en voeg het opnieuw tot het deeg.
Als de bloem goed in het deeg is opgenomen, kun je het deeg bewaren in een kom bedekt met een stuk plastic. Bewaar het deeg enkele uren tot zelfs een hele nacht in de koelkast.


Rol het deeg na het rusten uit en steek er koekjes uit. Steek uit elk koekje een vormpje (of maak een gat met een appelboor).Laat de koekjes een half uur stijf worden in de koelkast, zo worden ze goed vormvast.
Stamp ondertussen wat gekleurde zuurtjes fijn in bakpapier.
Bak de koekjes (zonder zuurtjes!) 9 minuten op 175 graden.
Haal de koekjes eruit en laat de oven aan staan.


Vul dan de gaten op met de fijngestampte zuurtjes. 


Zet de bakplaat ongeveer 3 minuten terug in de oven, dan smelt de suiker.
Ook maakten we cakejes, die we versierden met rolfondant:Ik wens deze juf een heerlijk pensioen toe, het start in elk geval lekker!

1 opmerking: