vrijdag 28 februari 2014

Het textielmuseum in Tilburg


Vandaag waren we in het textielmuseum en natuurlijk begrijpt iedereen dat dàt een plek naar mijn hart is.


We liepen langs oude weefgetouwen die zoveel herrie maakten dat de wevers vroeger allemaal doof of slechthorend werden en ze daarom een eigen gebarentaal ontwikkelden. Op dit weefgetouw kon Jacquard geweven worden, ontdekt door meneer… jawel, Jacquard.


Zo mooi...

Het was reuze interessant en natuurijk was het leuk om de geschiedenis van de AaBe dekens te bekijken (wie kent ze niet)...

… of het gebruik van interieurstoffen de afgelopen honderd jaar, maar onze harten gingen pas echt sneller kloppen in het textiellab. Dat is een werkplaats voor het vervaardigen van nieuwe stoffen, maar ook een open atelier.

Wauw, daar zie je het ambacht dus anno 2014 in volle vaart, er wordt allerlei moois geproduceerd met de nieuwste technieken en machines. Allerlei technieken passeren de revue, van breien en borduren tot laseren en taften. Foto's schijnen meer dan duizend woorden te zeggen, maar nog lang niet genoeg.

Daarheen zou ik zeggen!

Taften

Borduren

Borduren

Breien

In de museumshop zag ik het ideale keukenschort hangen, met een handdoekje eraan genaaid voor het afvegen van het een of ander. Het is van Second-handy en staat inmiddels op mijn lekker-even-namaken-lijstje.
1 opmerking:

  1. Oh, dat schort is echt een heel goed idee!! Hoe vaak heb je tijdens het koken niet even "vieze" handen??
    X Nana

    BeantwoordenVerwijderen