dinsdag 24 februari 2015

Het gevangenismuseum in Veenhuizen; verborgen geschiedenis

Er bestaat een stuk verborgen stuk geschiedenis, hier in ons kleine kikkerlandje. Ik had er nog nooit van gehoord, totdat ik, inmiddels een paar jaar geleden, dit boek las:



Intrigerend was het. Rond 1893 startte er in Drenthe een groots opgezet heropvoedingsexperiment. Er werden drie kazernes gebouwd waar duizenden arme stadsgezinnen per boot naartoe werden gebracht, om door middel van tucht en arbeid heropgevoed te worden. De grootmoeder van de schrijfster werd er geboren, en dus dook ze in de geschiedenis van de Drentse strafkolonie
Eén op de zestien huidige Nederlanders is een nazaat van zo'n pauper, is inmiddels berekend.

Het is een goed en toegankelijk boek, wat ons ertoe bracht om een bezoek aan het Gevangenismuseum, daar in Veenhuizen te brengen, dat is gehuisvest in één van die oude kazernes.

Je kunt daar zien hoe het vroeger ging...

Een radbraaktafel. Waarop mensen werden vastgebonden...

... en vervolgens werden al hun botten gebroken, door een klap met deze staaf. Pas daarna werd de genadeklap toegebracht, of het hoofd afgehakt. Smakelijk.

Ook kon je een bezoek brengen aan De Rode Pannen, dat is de gevangenis waar onder meer Willen Holleeder heeft gezeten. Ook zijn hier de opnames van "Overspel" en "Rot op naar je eigen land" geweest. Je kunt mij wakker maken voor een goeie gevangenisserie, bijvoorbeeld op Discovery Channel. Heerlijk vind ik dat en lekker spannend. Dus vond ik het echt heel gaaf om daar rond te lopen!


En dit is dus NIET de isoleercel. Maar het isolatiehok van de verwarming. Humor in de gevangenis, en creativiteit. Ha!

Verder was het een troosteloze, eenzame plek.


Het dorp was trouwens tot 1981 (!) afgesloten van de buitenwereld, 
alleen als je gedetineerd was (ja, duh), of als je er werkte of woonde, mocht je erin. 
Momenteel zijn er nog twee gevangenissen in de omgeving in gebruik, die we zagen vanuit deze echte boevenbus, waarmee je een leuke en boeiende rit door de omgeving kunt maken. Een gids vertelde honderduit, en we hingen aan z'n lippen.



Als je eens in de buurt bent, ga erheen!

1 opmerking:

  1. Wat een goede (en indrukwekkende) tip! Ik had er wel van gehoord maar dat er zoveel mensen hebben geleefd was nieuw. Mochten we ooit in de buurt zijn...

    BeantwoordenVerwijderen