zaterdag 19 september 2015

"Wij" van David Nicholls

Bij dit boek heb ik hardop gelachen, want het was zo vermakelijk.
Het onderwerp is best zwaar hoor: een man wordt middenin de nacht wakker en dan vertelt zijn vrouw hem dat ze erover denkt van hem te gaan scheiden. Pfff.
En dan gaat hij zijn best doen, zoals hij dat altijd al deed, want hij houdt zóveel van haar. Maar je denkt bij jezelf steeds: niet zo ERG je best doen, toe nou!
Hij doet zijn best tijdens de reis door Europa, met hun puberzoon, die reis was al gepland en die laten ze doorgaan.
En het wordt... bijzonder. De vrouw, die zich regelmatig irriteert aan haar man, en twijfels heeft. De puberzoon, die zich gewoon los wil maken, en de man, die wanhopig probeert om er nog iets van te maken.

Je reist echt met ze mee, langs mooie plekken in Europa, en je begrijpt ze alledrie. Wat een topboek.Ik snap helemaal dat deze in de boeken top 10 staat!

De samenvatting (van bol):
Douglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw Connie gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat na de zomer het huis uit om te studeren en zij vindt dat het de hoogste tijd is om te scheiden, nu hun ouderlijke taak erop zit. Douglas houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar hij heeft nog een kans. Er staat nog een familievakantie gepland, een Europese rondreis langs steden als Parijs, Barcelona en Amsterdam. Hij besluit dat dit de trip van hun leven moet worden: de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint. De hotels zijn geboekt, de tickets gekocht, de route uitgestippeld. Wat kan er nu in hemelsnaam nog misgaan? Wij is zowel groots als intiem, zowel grappig als hartverscheurend. Het is een liefdesverhaal en een onvergetelijke road trip in één, met alle hilarische situaties, genoegens en uitdagingen van een grote reis - letterlijk en figuurlijk.

1 opmerking: