woensdag 23 september 2015

"Verhaal van mooi meisje" van Rachel Simon

Dit boek zag ik ergens op een boekenblog voorbij komen, en ik werd erg nieuwsgierig.Ik moest er heel erg aan wennen, en dat heb ik eigenlijk nooit. Maar ik las toch door en kwam "erin". Het verhaal voerde me mee naar het Amerika van de jaren zestig. Toen het leven nog verdeeld werd in zwart en wit. Een mooi blank meisje, dat nauwelijks kan praten, klopt samen met een zwarte man, middenin de nacht aan bij een bejaarde vrouw. Ze hebben een baby bij zich, waarover de bejaarde vrouw zich ontfermt.
Het stel wordt opgepakt en teruggebracht naar de inrichting waar ze blijken te leven. De baby, waar niemand van weet, blijft bij de vrouw. Het leven in de inrichting is hard en oneerlijk, zoals je verwacht van zo'n inrichting in die tijd.
De baby groeit op bij de vrouw, en 40 jaar later.... dat moet je zelf maar lezen!

Het was een mooi en bijzonder boek, echt eens wat anders.

Hier de samenvatting van bol.com:
In de bekrompen jaren zestig in Amerika worden een dove, zwarte man en een blanke, stomme vrouw verliefd op elkaar. Ze ontsnappen samen uit de inrichting waarin ze leven, maar raken elkaar - en hun baby - op noodlottige wijze kwijt. De jaren verstrijken. Zullen ze ooit herenigd worden? Het is 1968. Homan, een dove, zwarte man, en Lynnie, een jonge, blanke, stomme vrouw, leven in een gesloten inrichting waar ze door hun familie en de samenleving volledig aan hun lot zijn overgelaten. Ze worden hartstochtelijk verliefd op elkaar en slagen erin samen te ontsnappen. Dagenlang zwerven ze rond, tot ze op een donkere avond moeten schuilen voor het noodweer en terechtkomen in de boerderij van de gepensioneerde weduwe Martha. Het jonge stel is niet langer met z'n tweeën Lynnie is bevallen van een meisje. De politie is hen echter op het spoor en valt de boerderij binnen. Homan rent het donkere bos in en verdwijnt, Lynnie wordt opgepakt. Maar voordat ze opnieuw wordt opgesloten, fluistert ze twee moeizaam gevormde woorden in Martha's oor: 'Verstop. Haar.'Op die stormachtige avond begint de epische zoektocht van Lynnie, Homan, Martha en baby Julia om elkaar weer te vinden. Veertig jaar lang blijven ze van elkaar gescheiden door ogenschijnlijk onoverkomelijke hindernissen, maar een gedeeld geheim, een onverklaarbare aantrekkingskracht en een buitengewone liefde trekken hen naar elkaar toe...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten