zondag 19 oktober 2014

Heerlijk varkensgehaktbrood recept

Dat ik een groot fan ben van Jamie Oliver hoef ik eigenlijk niet meer te zeggen, maar ik doe het toch.
Man, wat een heerlijke recepten verzint hij toch. En al klinkt het soms helemaal niet zo aantrekkelijk, ik bedoel, een gerecht dat "varkensgehaktbrood" heet heeft toch niet echt een hoge watertand-factor, toch smaakt het naar meer. En nog meer, veel meer en dan nog een beetje, en dan het laatste beetje niet weggooien want dat eet ik morgen als lunch. Zo lekker.

Ik maakte dat varkensgehaktbrood, en het was voortreffelijk. Ik liet de pepers trouwens weg.
Het recept komt uit zijn "Bespaar met Jamie" kookboek, maar na een klein beetje googelen bleek het toch ook al op het web te vinden te zijn. Je eet het met spaghetti en wat lekkere sla, bijvoorbeeld die schattige Little Gem, die nu zo hip (en heerlijk) is.

Ik zou zeggen, probeer het een keer, want het is echt zalig!





Dit recept vond ik hier: klik!

ingrediënten

  • 3 wortelen
  • olijfolie
  • 100 g oud brood
  • 500 g varkensgehakt
  • 2 opgehoopte theelepels gedroogde oregano
  • 30 g feta
  • 1 groot ei
  • 3 verse, rode Spaanse pepers
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 pot van 700 ml passata di pomodoro
  • 30 g cheddar of oude Goudse kaas
  • 480 g spaghetti

bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasovenstand 6.

Schil de wortelen en snijd ze in de lengte in kwarten. Leg ze in een braadslede (van ongeveer 25 bij 30 cm), besprenkel ze met olie en zet ze 10 minuten in de oven. Hak het brood intussen in een keukenmachine tot kruimels, doe de kruimels met het gehakt, de helft van de oregano, de verkruimelde feta (het is niet veel, maar het maakt een groot verschil!), het ei en een flinke snuf peper en zout in een kom en werk alles met je handen door elkaar. Kneed er een ongeveer 20 cm lang brood van. Maak wanneer de wortelen gaar zijn wat ruimte in het midden, leg er het gehaktbrood tussenin en zet de braadslede nog 25 minuten terug in de oven, of tot het gehakt goudbruin en gaar is.

Snijd de pepers in de lengte doormidden, haal de zaadjes eruit en bak ze 2 minuten met een scheut olie in een middelgrote pan op matig vuur. Haal de pepers uit de pan, houd ze apart en voeg dan de ui en knoflook toe, samen met de laatste helft oregano en bak ze terwijl je regelmatig roert ongeveer 10 minuten, of tot ze zacht zijn. Voeg de passata toe, spoel de pot met een scheutje water om en giet dat er ook bij. Breng de saus met peper en zout op smaak en laat hem zachtjes pruttelen tot het gehaktbrood klaar is.

Haal de braadslede met het gehaktbrood uit de oven en giet de saus er voorzichtig omheen. Verdeel de wortels en de pepers op de saus rondom het gehaktbrood en rasp er de kaas over (strooi er wat verse houtachtige kruiden zoals rozemarijn over, als je dat in huis hebt). Zet nog 5 tot 10 minuten terug in de oven, of tot er een heerlijk goudbruin korstje op zit en de saus zachtjes pruttelt. Kook de spaghetti intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten kokend water, en laat hem goed uitlekken. Zet alles op tafel, snijd het gehaktbrood in plakken en prak de pepers (als je van heet houdt) door de saus.



Little Gem is een variant op ijsbergsla, maar dan smaakvoller en langer houdbaar. Je kunt het zelfs even in je grillpan grillen, mmm...


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen