maandag 6 februari 2012

Undercover

Terwijl hij probeert om grote boeven te ontmaskeren, wordt pijnlijk duidelijk hoe beschermd hij zelf moet zijn opgevoed.
Gehuld in een vakkundige vermomming, wachtend op de argeloze huis- tuin- en keukendrugsdealer die hij daarna zal gaan ontmaskeren, wordt de lange saaie stilte van dat gewacht opgevuld met feiten over de gevaren van drugsgebruik, verteld met zijn stem die verontwaardiging en angst aanwakkert. Feiten die wij kijkers al sinds ons veertiende levensjaar weten, toen we van een voorlijke buurjongen of fout vriendje op de hoogte werden gebracht van de mogelijkheden om aan soft- danwel harddrugs te komen.
Nee, deze jongen woont zeker weten nog bij zijn moeder, die hem vermanend toespreekt wanneer hij met bemodderde schoenen het huis binnenloopt. Hij krijgt weken huisarrest als hij het waagt te vloeken en alleen met een meisje op zijn kamer, daar mag hij alleen maar van dromen, wat hij volgens mij veelvuldig doet. Want ik kan me niet voorstellen dat er iemand opgewonden raakt van dat nare stemgeluid, bazelend over een of andere boef of drugsdealer die onze toch al zo boze buitenwereld nog onveiliger maakt.
Ik heb het over Alberto Stegeman, een kansloze naam ook trouwens, Alberto, dat verwacht je toch eerder bij een sensuele Italiaan, die zijn vóórdeel juist doet met alle illegale praktijken die hij maar kan bedenken. Ook de combinatie met zijn achternaam vind ik tenenkrommend, Stegeman, daarbij denk je aan kleffe plakken leverworst, die hij ongetwijfeld van zijn dominante moeder nog steeds moet trakteren als hij jarig is. Hij lijkt werkelijk van streek te zijn, wanneer hij weer iemand ontmaskert, die de regels van het burgerlijk wetboek aan zijn spreekwoordelijke laars lapt. Onthutst kijkt hij met dat blonde jongenskoppie in de camera, waarop de dief zijn kans grijpt en wegrent. "Waar ga je heen?" weet Alberto dan nog net uit te brengen, alsof de die doorgewinterde crimineel om zou draaien om hem dat aan zijn neus te hangen. Het zou hem toch niets meer moeten verbazen dat er oplichters bestaan, dealers, pedofielen, fraudeurs en nepdokters, die over de ruggen van onschuldige medeburgers hun zwarte geld verdienen. Geschokt sluit hij het programma af, om ons mede te delen welke tenenkrommende ontmaskering ons volgende week te wachten staat, waarna hij afdruipt naar huis waar zijn moeder met een beker warme melk op hem wacht.

1 opmerking:

  1. Ik had nog nooit van dat programma gehoord, maar heb nu even gekeken. Vijf minuten en dat gaat nooit meer worden!

    BeantwoordenVerwijderen