zondag 12 februari 2012

Koekjes bakken

Na een lange periode van op de bank zitten, kilometers wol en katoen haken, bloggen, facebooken, lopen met krukken, hobbelen met charmante klittenbandschoen, nog meer haken, en dan maar weer facebooken en weer een stukje bloggen ben ik weer opgekrabbeld en kan ik nu weer lopen nou ja, lopen, jij noemt het lopen, zegt mijn echtgenoot en hij heeft gelijk. Met mijn ongelooflijk lage tempo word ik zwaaiend en fluitend ingehaald door alle schildpadden en slakken uit de omgeving, maar goed, ik kom dus weer vooruit. Tijd om mijn neus weer eens op het werk te laten zien en om daar goede sier te maken en mijn collega's te bedanken voor alle bloemen, kaarten en bezoekjes heb ik pump- en voetenkoekjes gebakken, op deze manier:

Zet alle ingrediënten klaar en kom tot de conclusie dat je geen citroen hebt, wat vreemd is want gisteren heb je alles voor dit recept in huis laten halen door je liefste.
Laat je afleiden door je gezin dat The Voice Kids zit te  kijken, omdat het op zo'n laat tijdstip komt heb je het gedownload en nu schallen dus allerhande mooie kinderstemmetjes met dito gezichtjes, opvallend genoeg, de voorselectie was niet alleen op basis van stemgeluid, denk ik, door de woonkamer. Kom na 10 minuten tot het besef dat je koekjes ging bakken en druip weer af naar de keuken, waar je 200 gram boter in de magnetron zacht laat worden en 3 eieren in een kom stukslaat, waarvan je de druipende schalen net naast de prullenbak laat vallen. Haal het pakje zachte boter uit de magnetron en doe die bij de eieren in de kom. Lees hoe het verder moet in het kookboek en kom tot de conclusie dat je 2 recepten die onder elkaar staan in het boek door elkaar hebt gehaald waardoor je gelukkig dus helemaal geen citroen nodig hebt, maar helaas ook geen eieren. Probeer de boter tussen het eierstruif vandaan uit de kom te halen, gelukkig heeft 'ie nog zijn rechthoekige vorm en enige samenhang maar knijp toch iets te hard en bedenk je, terwijl je de zachte boter tussen je vingers door voelt glippen waar je die geredde boter eigenlijk in wilde doen. Doe met je andere hand de la met schaaltjes open en mors wat ei en boter in die la, waarna je de boter in de kom laat glijden en de eieren dan maar in de gootsteen wegspoelt. Mix de boter met een eetlepel vanillesuiker en 100 gram kristalsuiker. Doe er 300 gram bloem bij en zet de mixer weer aan, waarna je je weer haarfijn herinnert hoe de vorige keer de keuken ook wit zag van de weggestoven bloem uit de mixer.
Bedenk je ineens dat het eigenlijk nog leuker is om wat verschillende smaken koekjes te bakken en ga op zoek naar geschikte ingrediënten, zoals kokos, kaneel, pijnboompitten, sinaasappelrasp en frambozenjam. Bedenk je dat je geen jam hebt, maar wel caramels, snijd die in piepkleine stukjes en kneed ze door een kwart van het deeg. Het deeg plakt verschrikkelijk, wat je eraan doet herinneren om de volgende keer je peperdure trouwring vooraf van je vinger te trekken. Kneed door nog een kwart van het heerlijke deeg kaneel en nog wat suiker, door het volgende kwart de gemalen kokos en tenslotte de pijnboompitten en sinaasappelrasp door het laatste deeg. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast, het is weer helemaal hard geworden natuurlijk dus kneed het weer soepel, rol het uit en bemerk dat het in zijn geheel aan de deegroller blijft plakken. Stuif meer bloem op het aanrecht dan er al lag door het mixer-incident en rol het deeg weer uit. Steek er pumps en voetjes uit, wat natuurlijk bemoeilijkt wordt door de stukjes caramel en pijnboompitten, zet stug door en merk dat het deeg steeds warmer en dus plakkeriger wordt. Bestuif het aanrecht met nog meer bloem en daarna nog meer. Blijf koekjes uitsteken en vraag je af of het nou een recept voor kruimeldeeg was en of de hakken van alle pumps af zullen breken maar dat maakt toch niet uit want je mag zelf nooit meer hakken dan 3 cm hoog aan, dus dan is het een mooie verwijzing naar de werkelijkheid.
Laat de koekjes op 175 graden 10 minuten bakken in de oven en merk dat alle stukjes caramel gesmolten zijn, wat gaten heeft veroorzaakt die de pumps en voetjes een soort zweterig pussend, etterend voorkomen geeft. Geef die koekjes aan je gezin en neem de rest mee naar je collega's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten