maandag 26 januari 2015

PAAZ, wat een indrukwekkend boek!

In de aankondiging van "24 uur met...", al een tijdje geleden, zag ik dat Myrthe van der Meer te gast zou zijn. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar haar verhaal maakte indruk op me.

Ze werd namelijk van de ene op de andere dag opgenomen op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis), en verbleef daar 5 maanden. Op dat moment dacht ze dat er een fout was gemaakt, want ze vond het heel gewoon dat ze graag dood wilde. Inmiddels is ze nogmaals opgenomen geweest en heeft daarna zelf voor nog een behandeling gekozen.

Theo Maassen en Myrthe van der Meer in "24 uur met..."


Over haar eerste opname schreef ze het boek PAAZ:Het leest als een trein, en geeft een glashelder beeld van het reilen en zeilen op de PAAZ, en hoe kwetsbaar je bent als je altijd en altijd maar voor de anderen in het gezin moet zorgen.
Schokkend.
Maar haar stijl blijft nuchter en ze behoudt ook haar humor. Mijn beeld van psychiatrische patiënten is door dit boek een stuk genuanceerd. Het zal je maar overkomen, zeg.

De aflevering van "24 uur met..."  kun je hier (klik) terugkijken, wat ook erg de moeite waard is. Ik keek 'm vlak nadat ik het boek uit had, pfff, dat kwam binnen!

Hier is de samenvatting van bol.com:
Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? 
Het is het begin van Emma's zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses - een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hóé ze ooit de paaz weer verlaat.


Het vervolg van PAAZ heet UP, dat staat nu op mijn lijstje:

2 opmerkingen:

  1. Dat kan ik geloven dat zoiets binnenkomt. Ik ga de boeken alleszins op mijn leeslijst zetten. Bedankt voor de tip

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik dacht ook altijd: das ver van mijn bed. Totdat je in dezelfde situatie zit als de schrijfster. Nu ben ik niet opgenomen geweest maar voor de rest is het heel herkenbaar. Ga denk ik het tweede boek op mijn to-read lijst zetten, bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen