vrijdag 2 januari 2015

Is dit een mens

Als je de verschrikkingen van een concentratiekamp moet doorstaan, en je hebt zelfs dan, als alles je is ontnomen, nog het vermogen om je af te vragen waar het mens-zijn ophoudt, en wat er dan overblijft, dan ben je een held.

Ik zal wel tot een van de laatsten behoren die dit boek nog niet las. Als jij dat ook bent is het een aanrader, waardoor je toch weer anders tegen mensen, en alles wat ze kunnen doorstaan, of waar ze anderen toe aanzetten, gaat kijken.

Het was dit wereldberoemde boek dat mij raakte:


Vrij snel na de bevrijding schreef hij dit boek, en het is nog steeds actueel.

Op Wikipedia (klik) las ik dat hij in 1967 onder verdachte omstandigheden is overleden; hij viel van een trap. Men gaat er vanuit dat hij er zelf voor gekozen had om te sterven, wat ik echt verschrikkelijk vind, als je bedenkt wat hij heeft gedaan om juist te óverleven.


Dit staat erover op bol:

Klassieke getuigenis over de jodenvervolging

In 1943, na de tweedeling van Italië, met de koning en de geallieerden in het zuiden en Mussolini in het noorden, trok Primo Levi als verzetsstrijder de bergen in, maar werd al na enkele maanden opgepakt. Als jood werd hij naar Auschwitz gedeporteerd, vanwaar hij als een van de weinigen terugkeerde. Onmiddellijk na de bevrijding schreef hij, aanvankelijk uit een chaotische, blinde drang Is dit een mens, dat wordt beschouwd als een van de klassieke getuigenissen over de jodenvervolging.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten