dinsdag 13 oktober 2015

Zalig citroen-meringue taart recept


Dit is al een oude foto. (O, wat mis ik de zomer!)
Deze taart maakte ik vorige week opnieuw en toen kwam er een blogverzoekje.
Omdat 'ie zo lekker smaakte, yes!!

Nou, hier is het recept hoor, met veel liefde, want ik hoop dat bergen mensen van deze zalige citroen-meringue taart gaan genieten.

Nodig:
Voor de taart:
- 200 g bloem (gezeefd)
- 15 g maizena
- 100 g witte basterdsuiker
- snufje zout
- 125 g boter, in blokjes
- 4 eieren
- 125 ml kookroom
- 75 g kristalsuiker
- rasp en sap van 1 citroen
- taartvorm van 24 cm (zo'n stenen quichevorm werkt het beste)
- blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen)
- bakpapier

Voor de meringue:
- 4 eiwitten (de dooiers gebruik je niet)
- 200 g kristalsuiker

De taart:
Meng bloem, maïzena, zout en basterdsuiker. Kneed er de boter en 1 ei door, tot een egaal deeg. Laat dit een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de vorm in en bekleed de vorm met het deeg. Leg er een stuk bakpapier en de blindbakvulling op, bak dit 8-10  minuten in de oven. Laat dit afkoelen, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling.
Zet de oven op 120 graden.

Klop de overige drie eieren met de kookroom en de kristalsuiker tot een glad mengsel, roer de citroenrasp en -sap erdoor. Giet dit mengsel op het deeg in de vorm en bak 40 minuten in de oven.
Het moet dan mooi gestold zijn, anders zet je het nog wat langer in de oven.

De meringue:
Klop in een vetvrije kom de eiwitten helemaal stijf, doe er dan tijdens het kloppen de suiker in een klein straaltje bij. Blijf kloppen tot je een stijf en glanzend mengsel hebt.
Doe dit mengsel in een spuitzak en spuit het op de taart.

Nu kun je kiezen:
Zet de taart een minuut onder de grill of kleur de bovenkant met een brander.
Of zet je taart een uur in de oven op 50 graden, dan blijft de meringue wit en wordt 'ie lekker stevig!




2 opmerkingen: