woensdag 20 mei 2015

Als je het licht niet kunt zien

Wat een prachtig boek heb ik uit. Een adembenemend verhaal dat me nog lang bijblijft. Het is een New York Times bestseller, en terecht.

Een klein blind meisje in de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk, wordt door haar vader wegwijs gemaakt in het plaatsje waar ze wonend. Hij maakt een houten maquette, zodat ze kan voelen hoe het stadje in elkaar zit.
Een Duitse jongen, die opgroeit in een weeshuis, sluit zich, min of meer gedwongen aan bij de Hitlerjugend. Hij heeft een enorme passie voor techniek, maar zijn geweten knaagt regelmatig.
Hun paden kruisen, pas aan het eind van het boek, en hoe.

Deze moet je echt lezen, om 'm daarna, net als ik, nooit meer te vergeten.


Hier nog even de samenvatting van Bol.com:

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen. Anthony Doerr heeft met zijn werk al vele gerenommeerde literaire prijzen gewonnen. Hij schreef tien jaar lang aan deze roman, die door de internationale pers als een meesterwerk wordt beschouwd en waarvan de filmrechten zijn verkocht aan 20th Century Fox. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten