donderdag 4 december 2014

Inktvisjes voor couveusekindjes

Er wordt in dit land ontzettend veel gehaakt voor couveuse kinderen, en niet alleen hier, ook in Denemarken, Zweden en België. Inmiddels liggen er in veel ziekenhuizen gehaakte inktvisjes klaar, genoeg om elke couveusebaby van zo'n knuffeltje te voorzien. Gehaakt door mensen, die dat belangeloos doen en dus zelf niet weten waar hun intvisje zal belanden. Veel handwerkwinkels hebben een tafel met geschikte garens, die je gratis mee mag nemen om mee te doen aan dit initiatief. Mooi hè?
Er zit een verhaal achter. Op de site van kleine inktvisjes (klik!) lees je er meer over en vind je de patronen als je mee wil doen:

In januari 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren kindje.
Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd en het bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd en ook niet meer zo vaak aan de slangen en sonde trok.
Ook andere te vroeg geboren kindjes kregen zo’n inktvisje en wat bleek: de ademhaling en hartslag van de kindjes werden regelmatiger en het zuurstofgehalte in hun bloed werd hoger.
Waarschijnlijk lijken de tentakels van de inktvisjes op de navelstreng die de kindjes vasthielden toen ze nog in de buik van hun moeders zaten.
Ook de andere kindjes bleken veel minder vaak hun slangen los te trekken.
In Denemarken was een mooi project ontstaan: inktvisjes haken voor kindjes die daar in de couveuse lagen.


En toen werd er in mijn omgeving een piepklein meisje geboren, dat in de couveuse belandde. Ik ging  onmiddellijk aan de slag, maar ze was al meteen voorzien, want ook dit ziekenhuis had dus een hele voorraad liggen.
Inmiddels is het kleine meisje gegroeid en is ze fijn thuis bij haar paps & mams.
Evengoed vroegen ze me om twee inktvisjes te haken, zodat ze samen aan een mobile kunnen hangen. Nou, dat hoefden ze natuurlijk geen twee keer te zeggen!
Ze komen jullie kant op!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten