vrijdag 17 juni 2016

Een ouwe pistachetaart

Eigenlijk is dit al een oude taart, ik was totaal vergeten om 'm te bloggen. Nu kwam ik de foto weer tegen en kon ik het toch niet laten om 'm hier nog even te laten zien:


Ik maakte dit taartje voor mijn lief, die op 1 juni 40 jaar werd. 
Het is een pistachetaart, gevuld met lemon curd.
Dat laatste maakte ik voor het eerst, en mijn hemel, wat is dat zalig, zeg!

Hier is het recept:

Voor de taart:
55 gram gedopte pistachenoten
170 gram boter
3 eieren
110 gram zelfrijzend bakmeel
Maal de pistachenoten fijn in de keukenmachine of met een staafmixer.
Klop de boter en suiker licht en luchtig, klop dan 1 voor 1 de eitjes erdoor.
Roer de pistachenoten erdoor, maar niet alles; bewaar ook wat als garnering.
 Zeef het meel erboven en vouw dat er voorzichtig en rustig doorheen.
Schep het in een kleine ingevette springvorm (20-23 cm). Bak dit 20-25 minuten; als je er op drukt moet de taart terugveren. Laat afkoelen en snij de taart door, zodat je twee lagen krijgt.

Voor de vulling:
2,5 eetlepel lemoncurd (ik maakte 't zelf: klik!)
120 ml zure room
Roer de lemoncurd en de zure room door elkaar en bestrijk de onderste taarthelft ermee. Leg de bovenste taart er bovenop.

Voor het glazuur:
150 gram gezeefde poedersuiker
1 eiwit
3/4 tl citroensap
groene kleurstof
Klop de poedersuiker geleidelijk door het eiwit, zodat er een dikke, glanzende massa ontstaat. Klop dan het citroensap erdoor en een heel klein beetje groene kleurstof. Bestrijk de taart ermee.
Decoreer met wat viooltjes uit de tuin (alle viooltjes zijn eetbaar, gelukkig) en de overgebleven gehakte pistachenootjes.

Eet smakelijk!





BewarenBewaren

2 opmerkingen:

  1. Hij is prachtig. Wat nou oude taart?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Lidwien, hoeveel gr suiker moet er door? Dat zie ik niet staan.. en op hoeveel graden de oven? Liefs Cindy

    BeantwoordenVerwijderen