dinsdag 21 juni 2016

Dwaallicht van Josha Zwaan

Ik was al ontzettend onder de indruk van Parnassia, het boek van Josha Zwaan dat ik jaren geleden las en laatst herlas.
Bij mijn Elly's choice-abonnement zat vorige maand een ander boek van haar: Dwaallicht.Dit boek was ook heel mooi, zo knap dat deze schrijfster in staat is om je de hoofdpersoon heel goed te laten begrijpen. Iemand die uiteindelijk door de straten van Amsterdam zwerft, in zichzelf pratend en zonder rust te vinden. Zelfs haar gezin met drie opgroeiende kinderen en begripvolle man in de steek laat voor dat zwervende bestaan. Maar het kan, in haar beleving, niet anders. Ongelooflijk en diep triest.
Het boek maakte indruk op me. Het las niet gemakkelijk weg, maar bleef me desondanks boeien.

Ik werd benieuwd naar de schrijfster, die ik dus eens opzocht (hier: klik!). Ze heeft in haar jeugd een tijdje in West-Friesland gewoond, las ik Daar woon ik ook. Wat een toeval! En ze heeft ervaring met types zoals deze hoofdpersoon, blijkt:

Biografie
Josha Zwaan werd op 19 december 1963 geboren in Nieuw Zeeland, als dochter van Nederlandse immigranten. Toen zij drie jaar was verhuisde het gezin terug naar Nederland. Josha Zwaan groeide op in Zeeuws Vlaanderen, West-Friesland en op de Veluwe.
Na haar studies Andragologie en Sociale Pedagogiek (Vrije Universiteit Amsterdam) werkte zij jarenlang in de hulpverlening aan extreem problematische drugsgebruikers en in de jeugdhulpverlening. 


Hier is de samenvatting van bol:
Josha Zwaans hoopgevende roman 'Dwaallicht' gaat over leven met een psychische stoornis. In Dwaallicht wordt Marthes leven beheerst door angsten en wanen. Haar man Barend kijkt machteloos toe en hun kinderen zorgen inmiddels meer voor hun moeder dan zij voor hen. Tijdens een vakantie escaleert de situatie en Barend vertrekt met de kinderen. Marthe belandt in een psychose en zwerft wekenlang door Amsterdam. Heel voorzichtig leert ze zichzelf te accepteren en een sprankje zelfvertrouwen groeit. Maar past zij nog in het leven van haar gezin? Met haar prachtige en poëtische stijl weet auteur Josha Zwaan scherpe emoties voelbaar te maken. Dwaallicht is een roman over liefde, waanzin en verlangen. Maar ook over literatuur, muziek en andere vormen van schoonheid. Josha Zwaan debuteerde in 2010 met Parnassia, dat lovend werd ontvangen. In 2013 volgde het even prachtige Zeevonk.

3 opmerkingen: