vrijdag 3 april 2015

Tomatensoep met stelen van Jamie

Ik kookte een heerlijke pan tomatenbeugelsoep, het beste voedsel voor een mond vol ijzer.
Van Jamie Oliver moest ik de stelen aan de tomaten laten zitten, en ze zo meekoken en pureren.

Hij had, zoals altijd, weer gelijk. Het gaf een zalige smaak aan de soep. Mmmm.


Hier is het zalige recept uit Jamies Kookrevolutie:
(gevonden op smulweb: klik!)

2 wortels
2 stengels bleekselderij
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
olijfolie
2 blokjes kip- of groentenbouillon
2 blikken gepelde tomaten van 400 gr
6 grote rijpe tomaten
een bosje basilicum
zeezout en zwarte peper uit de molen


Voorbereiding
Schil de wortels en snijd ze in dikke plakken. Snijd de bleekselderij in stukjes. Pel de uien en hak ze grof. Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes.
Bereidingswijze
Zet een grote pan op matig vuur en doe er 2 el. olijfolie in. Doe alle gehakte en gesneden groenten in de pan en roer ze met een houten lepel door elkaar. Leg de deksel schuin op de pan en laat 10 minuten op het vuur staan, tot de wortels zacht zijn, maar nog wel vorm hebben, en de uien goudbruin zijn. Los de bouillonblokjes al roerend op in 1,8 liter kokend water en giet het vocht in de pan bij de groenten, samen met de gepelde tomaten uit blik en de verse tomaten inclusief de groene steeltjes die er bij sommige tomaten nog aan zitten (die geven een heerlijke smaak - geloof me! Roer en breng de soep aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de soep met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes pruttelen. Pluk intussen de basilicumblaadjes van de steeltjes.
Serveertips
Haal de pan van het vuur. Breng de soep op smaak met zout en peper en doe er de basilicumblaadjes in. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Proef en breng op smaak voordat je hem opschept.

Als ik de soep serveer doe ik dat met een dot crème fraîche en wat basilicumblaadjes ter garnering.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen