maandag 31 maart 2014

The Grand Budapest Hotel

Op zomaar een doordeweekse dinsdagavond gingen wij naar Cinema Oostereiland, da's de bios in Hoorn, gevestigd in een oude gebouw dat dienst heeft gedaan als bedelaarshuis, huis van correctie, gevangenis en uiteindelijk hebben er ook uitgeprocedeerdeasielzoekers gezeten.



Er is geen betere plek te bedenken om deze film te zien, die zich afspeelt rondom het Grand Budapest Hotel. Ik had de trailer van deze film gezien, die me nieuwsgierig had gemaakt, evenals dit stukje (klik!). Lekker absurd, maar niet tè, met allerlei bijzondere, kleurrijke personages en locaties. Ik heb ervan genoten met een grote glimlach op mijn gezicht.

Dit stukje heb ik gepikt van biosagenda.nl, omdat ik het een nogal ingewikkeld verhaal vind om na te vertellen:

Europa, 1920. Hotelconciërge Gustave H. werkt in het luxe Budapest Hotel. Hij wordt beste vrienden met piccolo Zero Moustafa. Als Madame D., een vrouw waarmee Gustave een one night stand had, is vermoord, verdenkt de politie hem. Gustave erfde het schilderij 'De Jongen Met De Appel' van Madame D.. Gustave, Zero en Agatha, de vrouw waar Gustavo verliefd op is, moeten het schilderij zien te verbergen van de politie en Madame D.'s zoon Dimitri.


Na de film wandelden we terug door Hoorn, ik genoot van de aanblik van de oude haven met een heldere sterrenhemel erboven, waar ik me inhield om ervoor te zorgen dat mijn echtgenoot niet zou zuchten en zeggen: "ja, schat, ik zie Orion ook, hoor". Want dat is een tic van me, dat ik altijd die drie sterretjes op een rijtje wil zien als de nacht helder is.

Die glimlach, die bleef natuurlijk, zo aan de arm van mijn liefste en ik wenste dat we de auto nog veel verder hadden geparkeerd, zodat we nog uren zouden wandelen, zo die dinsdagnacht in.



zondag 30 maart 2014

Dolfje bewaarwolfje

De jongste spruit van mijn hartsvriendin verjaarde en het was niet moeilijk te bedenken wat ik voor hem zou maken. Hij vroeg een Dolfje Weerwolfje boek, maar omdat hij dat aan een boel anderen ook vroeg, leek een boekenbon me een mooie manier om te voorkomen dat er dubbele boeken zouden worden gegeven.

En die boekenbon moest ergens in, natuurlijk, dus werd er wol gevilt...







…om er een tasje van te naaien waar de boekenbon in gestopt kon worden. 










En nu maar huilen naar de volle maan. Huuuuuuuuuuu!

zaterdag 29 maart 2014

Springbeetle-shop geopend! Kom kijken!

Het is zover! Eindelijk! Na jaren van twijfelen en het bedenken van doemscenario's, een hoop aansporing van mijn liefste en mijn hartsvriendin is de knoop door:

Ik heb een online Etsy-winkeltje geopend!

Etsy is een soort Marktplaats voor handgemaakte en vintage spulletjes en voor hobbybenodigdheden.

Ik hoop natuurlijk dat het wat wordt en zal hier regelmatig laten zien wat ik maak om dat winkeltje lekker te gaan vullen. Bijvoorbeeld rokjes voor kleine en grotere meisjes, tassen, viltwerk en nog veel meer…
Suggesties en verzoekjes zijn natuurlijk altijd welkom.

Ook ben ik van plan om weer wat rokjes op bestelling te gaan naaien, dus… mail me je wensen & maten en ik ga voor je aan de slag.







Mijn winkeltje heet Springbeetle. Hier (klik!) kun je me vinden.

Een beetje bekendheid is natuurlijk welkom, dus als je dit berichtje wil delen, graag!
Je hebt nu altijd leuke en unieke cadeautjes binnen handbereik. Zegt het voort!















vrijdag 28 maart 2014

Wat als…?

Wat als je jaren gelden het leven van één van je klasgenoten verschrikkelijk zuur hebt gemaakt, samen met je vriendinnen steeds verder bent gegaan, zelfs te ver, dat wist je eigenlijk ook wel, maar ja, ze vroeg er gewoon om, wat dan?

En wat als dat meisje, nadat ze door jouw verschrikkelijke pesterijen van school is gegaan, na een aantal jaren weer opduikt, en populair wordt en jij je steeds schuldiger gaat voelen, jezelf zelfs gaat haten?

En wat als jij dan ineens het slachtoffer wordt?

Ik heb geen idee meer hoe ik erbij kwam dit boek te lezen, het zal wel een tip geweest zijn van een vriendin of op een of andere boekenpagina in een hip tijdschrift.
Een hapklaar brokje was het, lekker te volgen zonder dat er steeds nieuwe personages opduiken en ook heel fijn zonder van die onnavolgbare sprongen voor- danwel achteruit in de tijd. Het las als een kinderboek, maar dat is het eigenlijk net niet. Een young adult boek zal het wel zijn, dat bordje zag ik laatst boven een kast in onze bieb hangen, dus het bestaat.

Het maakte indruk op me, en ik ga het onze blondies tegen de tijd dat zij young adults zijn zeker aanraden. En jullie ook, wat voor adult je ook bent.




donderdag 27 maart 2014

Wie wist de mol?

Er werden mensen verdacht gemaakt, er werd informatie uitgewisseld en er werd flink gediscussieerd, wat heerlijk was het om je steeds af te vragen… Wie is de mol?

Inmiddels is het allemaal bekend en dat betekende het einde van de molcompetitie bij ons op school. De prijsuitreiking was gisteren.
Je raadt vast al we de prijzen heeft gemaakt!

Dit zijn ze geworden.


dinsdag 25 maart 2014

Haak aan avondje


Met een aantal enthousiaste haaksters komen we eens in de zoveel tijd bij elkaar. Zo'n avondje noemen we dan een haak-aan. Er wordt dan meer gekletst dan gehaakt, moet ik er eerlijk bij zeggen.
Precies een week geleden was het weer eens zover. Het heeft wat, zo samen zitten praten met een haaknaald en een kopje thee erbij. Ik geloof dat ik er echt een beetje een nostalgisch gevoel van krijg. Om dat weer een beetje te temperen haakte ik met moderne, stoere, fluorescerende wol, ik ben namelijk begonnen aan kruikenzak nummer twee. (Op de foto hierboven kun je het zien; de twee vierkantjes die ik toen af had, liggen daar, op mijn boek.)
De anderen hadden ook allemaal wat leuks op de naald:

Een kussen van gebloemde granny squares

Een sleutelhanger-vis

De beroemde deken

Een prachtig gordijn

We waren het na ruim 2 uur kletsen en haken snel eens: we doen het gauw weer!

maandag 24 maart 2014

De pinguïn is af

Onze jongste heeft haar pinguïn-project afgerond. Ze is er helemaal mee in haar nopjes en ik blijf me maar zo heerlijk trots voelen, daar komt waarschijnlijk nooit een eind aan, en dat is maar goed ook.
Zo zat ze de volgende morgen aan het ontbijt, natuuuuurlijk kreeg de pinguïn de prinsessenbehandeling en moest Snuf het ineens met veel minder aandacht, liefde en warmte doen.
Bikkelhard, die kleine meisjes...






Arme Snuf, al biedt dit mij de kans om 'm eindelijk eens in de wasmachine gooien.


zondag 23 maart 2014

Ode aan mijn fiets

Mij fiets is mijn pakezel, en eindelijk heb ik 'm terugveroverd op onze blondies. Van de week ging het laatste zitje eraf en dus is 'ie nu weer lekker helemaal van mij!

Hij lijdt erg onder mijn drang om elke donderdag de halve markt leeg te kopen en dan nog even langs Deen en Action te gaan, en o wacht 'ns, ik had ook nog wat bij de Hema nodig. Dus waarschijnlijk is mijn fiets net zo blij als ik dat er geen kinderen meer mee hoeven, al is de plek die ze innamen alweer opgevuld door allerhande tassen en aankopen.
Ik liet vol goed vertrouwen in mijn medemens alles in mijn tassen zitten en aan mijn stuur hangen terwijl ik nog even een laatste, ja echt, de allerlaatste winkel in rende.

Toen ik die winkel weer bepakt uitrende en ik 'm zag staan stralen in het zonnetje, moeiteloos sjouwend, zonder er ooit iets voor terug te vragen glimlachte ik even naar 'm, mijn stalen ros.



Enne… wij kennen onze grenzen, hoor. Dit zal ons noooooit gebeuren:
De foto vond ik hier: klik!

Ode aan de fiets



Zo roerloos als kan in beweging; met
mist op de wei nog het liefst - wel
licht is het dan maar niets is er
dat iets hoeft te zijn al, geen koe
en geen hek en geen stad in de verte;
wat er is, is alleen maar een fiets
met aan weerszij draaiende benen.

Ook trap je, hoe ver ook van huis
en hoe donker de nacht, met gemak
zelf je vriendelijk licht bij elkaar.
En is soms je koplamp kapot,
zingt altijd nog je dynamo,
wat ook zo prettig geruststelt.

Maar vooral, als je aankomt, je bent
het dan helemaal zelf die aankomt -
leeg, opgewekt, hondsmoe.

Zo moet het straks ook vooral
jij zijn en geen ander die stilvalt.


© 2000 Anton Korteweg

Het gedicht vond ik hier: klik!

zaterdag 22 maart 2014

Het ultieme pizzarecept

Jarenlang heb ik eraan geschaafd, beetje van dit erbij, beetje van dat eraf, en nu is het naar mijn zin.
Het is alleen jammer dat ik geen houtoven heb, ik zie mijn lief al met ontbloot, bezweet bovenlijf hout kloven op zaterdagmorgen, zodat de oven zondagavond heet zal zijn, heel heet…Maar nu dwaal ik af.

Hier mijn recept, gaat ermee heen en vermenigvuldig het, of u, of allebei.

Neem voor 2 grotemensenpizza's en 2 mini's:

400 gram bloem
2 tl zeezout
2 g instant gist (groen zakje van Oetker)
1,9 dl lauw water
een scheut olijfolie
een scheut honing
evt. wat kruiden (die kleine potjes van Xenos zijn zeer geschikt, ik gebruik meestal de Sicilië melange)

Tomato frito van Heinz
Alles wat je lekker vindt op een pizza



Kneed alle ingrediënten (behalve de Tomato frito en alles wat je lekker vindt op de pizza)
10 minuten door elkaar, tot je een soepel deeg hebt.




Laat het deeg minimaal 2 uur rijzen, onder een vochtige theedoek, op een tochtvrije plek.

Zorg dat je oven zo heet mogelijk is voorverwarmd, de mijne gaat tot 250 graden...

Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte. Wrijf je deegroller ook in met bloem, dat helpt tegen het plakken.
Ik heb een handige deegroller van Joseph Joseph, waar ik verschilende maten plastic rondjes op kan schroeven, zodat het deeg overal even dik blijft. Aanrader!


Bestrijk de pizza's met Tomato frito van Heinz

Beleg ze, of laat je gezin dit zelf doen (scheelt gezeur aan tafel!)



Bak de pizza's ongeveer 10 minuten zo heet mogelijk.


Kijk, er zitten van die luchtbellen in, net als bij de Italiaan!





Na het eten van deze pizza ben je verpest en kun je nooit meer een diepvriespizza wegkrijgen, die lijken dan ineens heel erg op smakeloze kauwgom. 

Nee, doe je ogen dicht, geniet en waan je in Italië, mmmm….

vrijdag 21 maart 2014

Butterfly camouflage zomerjas uit Ottobre 1/2012


Na het naaien van al die schattige hertjes-babykamer-spulletjes begon ik er echt naar uit te zien om weer een kledingstuk te naaien, en met al dat mooie weer was de keuze niet moeilijk natuurlijk.

Al na een gezellig kwartiertje samen met onze jongste in patroonbladen bladeren was 'ie dan ook gemaakt.
Deze jas gaat het worden:


Dit is de bijbehorende foto:


Natuurlijk mocht ze zelf de stof uitkiezen, en wat was ik blij toen ik merkte dat ze nog steeds in haar nopjes is met hartjes & stippen. Onze oudste wilde dat op haar leeftijd allang niet meer.

De rode stof wordt de buitenkant en die stippels de voering.




Hupsakee, aan het werk!


donderdag 20 maart 2014

Retro-hertjes kruikenzakken

Het zusje van mijn liefste is stralend zwanger, en ik heb de afgelopen tijd vrolijk op bestelling genaaid.
Zo zijn de kruikenzakken geworden:




Ja, twee… Ik ben zo verbaasd, want tegenwoordig (oe, wat klink ik nu oud) schijn je twee kruiken nodig te hebben. Voor één kind?!

Nou ja, kon ik leuk twee zakken naaien!

Met het retro-hertje dat ook op het ledikantje prijkt, natuurlijk.




Ik voerde de zakken met een laag fiberfill en het andere ruitje.


Verder naaide ik nog leuke geruite gordijntjes, die helaas te smal waren… Ach ja, het houdt me van de straat zullen we maar zeggen.

In elk geval geen koude voetjes voor jou, kleintje. 
O, wat zijn we allemaal benieuwd naar je!